Sunnuntai iltana kepo-Keijo vei minut Kipin kanssa Jämille Kaijan ja Japen vuokraamalle ihanalle mökillä. Ilta kului koirista ja niiden tempauksista jutellessa. Nemo vallan hullaantui Kipistä eikä suinkaan sisarus rakkaudellisesti. Vanhemmat urokset Pica ja Kidi saivat Kipin ahdistumaan tuttavuuden tekemisillään ja pikku tyttö pakeni häkkinsä rauhaan. Aamulla sitten Kyröskoskelle maastoreeneihin.

Kasvattajat, Nina ja Tarja, olivat suunnitelleet meille työntäyteisen päivän. Kentällä kävimme läpi koirien tasot ja reenit mitä kukin tekee. Jälkiporukassa jaoimme myös jäljen teot ristiin toisillemme. Nina teki Kipille 10m janan, n.350 m jäljen, viisi suoraa kulmaa ja seitsemän keppiä, rutikuivaan kangasmetsään. Jälki vanheni kaksi tuntia minkä aikana kävin katselemassa aloittelevien jäljestystä ja Tarjan antamia neuvoja miten kannattaisi jatkaa.

Nina peesasi meidän jäljellä ja Kaija+ Jape seisoivat janan lähettyvillä. Metsä oli ihanan harvaa ja tasaista,joten he näkivät koko meidän suorituksemme. Kipi lähti janalle yllättävän hyvin. Pienen tarkistuksen takajäljen puolelle, mutta kääntyi oikeaan suuntaan itsenäisesti. Ensimmäinen keppi pian janan jälkeen nousi hyvin. Kulmassa pientä hakemista,koska kulma kääntyi oikeaan ja vasen vetää Kipiä aina enemmän. Toinen keppi nousi , kulma oikeaan paremmin kun edellinen. Kolmos keppi jäi nostamatta. Kulma oikeaan hyvin. Nelos kepin Kipi nosti ja toi,mutta ei jäänyt namille vaan jatkoi jälkeä. Kulma taas hyvin,oikealle. Vitos keppi nousi ja namikin kelpasi. Vasemmalle kulma ja kutos keppi hyvin. Vielä kulma oikeaan ja loppusuora missä Kipi huomasi tiellä seisovat ihmiset. Niille piti sanoa "pöh" ja sitten jatkaa matkaa keppi+ kipolle. Kipi jäi kiinni kippoon ja sain houkutella kepin tuontia moneen kertaan. Kyllä herkku maistui hienolle jälki koiralle! Vauhti Kipillä oli todella kohdallaan. Ei mitään ryntäilyjä. Myös nenän käyttö oli tarkkaa eikä juuri risteilty. HYVÄ

Ruokatauon jälkeen uudelleen metsään tallaamaan esineruutua. Kipi isoon ruutuun 50x50 m, kolme esinettä. Taka nurkissa ja edessä keskellä. Aloitin lähetykset oikealta.Kipi lähti hyvin, mutta taisi jäädä nenä avaamatta innokuuden viedessä voiton. Uudella lähetyksellä keskempää löytyi etu esine. Kolmannella kerralla vasemmasta reunasta tuli myös esine. Palasimme oikeaan reunaan, mutta sieltä ei vieläkään esinettäl öytynyt. Pyysin Ellua käymään näyttämään missä se oikein on. Kipi oli jo näyttänyt hiukan väsyneeltä, mutta ryntäsi uusin voimin hakemaan viimeistäkin esinettä. Aloin kehumisen jo koiran palatessa puolessa välin ruutua,mikä sai (tietysti) esineen putoamaan suusta. Mun moka, mutta halusin kannustaa ahertajaa. Kipi haki esineen ja herkku pöytä oli katettu. TAITAVA

1781443.jpg

Vielä,päivän jo käännyttyä melko pitkälle iltaan, lähdimme hakumetsään. Nuoriso jolle ei lajia oltu tehty pääsivät makkararinkiin. Kipi ihmetteli "äijiä",jotka istuivat paikoillaan pitkin metsää ja syöttivät nameja. Alkuhämmennyksen ja mamman pienen rohkaisun jälkeen Kipi kävi hakemassa nameja kaikilta. Hiukan aikaisemmin nautittu esinepalkka kyllä painoi vatsassa, eikä hommassa  ollut mikään kiire.Kauemmaksi siirtynyt "äijäkin" käytiin katsastamassa. Ahneudellakin on rajansa. REIPAS

Itse pääsin "äijäksi" äijien joukkoon. Oli mukavaa, pitkästä aikaa, olla metsässä etsittävänä. Mökille vihdoin päästyämme oli ihana rentouttaa väsyneitä jalkojaan saunan  lämmössä. Päivän tekosia puidessa kello vilahti aamuyön puolelle, ennenkuin tyyny kutsui.

Aamulla kentälle; mihin meitä kouluttamaan saapuivat IPO:ssa menestystä niittäneet Juha Korri ja Susanna Mölsä. Päivän aiheina saalisleikittäminen ja motivaation nosto. Koirakko kerrallaan pääsi Juhan ja Suskin silmien alle näyttämään taitonsa/puutteensa. Aamupäivän he saalisleikittivät koiria ja analysoivat niiden halukkuutta leikkiä vieraan kanssa sekä taistelu tahdon voimakkuutta.Ja opastivat ohjaajia leikin oikeaan suuntaan ja saalisärsykkeen antoon. He käyttivät kuvaavaa vertausta: koira on leijona, joka metsästää antilooppia eli liinan päässä ollutta lelua. Katja innostui kuvauksesta. Kun avokkinsa  Jape tuli koiran kanssa kentälle,Katja loihe lausumaan:" Nyt Leijona tuli metsästämään antibioottia!". Kyllä meillä riemua aiheesta
sitten riitti:)

Kipi osoitti samaa tahtoa ja voimaa mikä tuli esiin jo kevättalven suojelu testissä. En siis ole tulpannut sen taistelua vieraan kanssa.Hiukan Kipi ihmetteli,kun sille puettiin jälkivaljaat päälle ja mentiin kentälle. Siellä hetki superhauskaa roikkumista patukassa ja taas häkkiin.TÄH? luki koiran korvien välissä.
1781446.jpg

Iltapäivällä Juha ja Suski halusivat nähdä miten kukin ohjaaja palkkaa koiransa leikillä. Itse en halunnut kovin kauaa kentällä esiintyä, joten Kipillä taas pikainen leikkihetki. Tällä kertaa mamman kanssa. Hyvin kuulemma koira palkkaantuu,vaikka koutsit toivoivatkin koiralle enemmän tilaa. Eli sen pitäisi saada enemmän saalista itselleen (voittaa) ja tuntea itsensä suureksi ja mahtavaksi. ROHKEA 
1781445.jpg

Illalla meillä vielä riitti virtaa ja kävimmä tekemässä pienen esine-etsintä harjoituksen lähelleä mökkiä. Kipi kirmaili innoissaan ja nosti esineet hienosti. Ohjaajilla varmaankin aurinko oli pehmentänyt aivoja,kun tuli hiukan ajattelemattomuus virheitä. Onneksi koirat ovat joustavia otuksia.

Aamulla piti saada kaikki tavarat pakattua Ninan autoon,koska kotimatka alkaisi suoraan kentältä. Kentällä Juha ja Susanna jakoivat meidät  kahteen ryhmään tarkoituksena käydä läpi tottisliikkeet. Juha koulutti alkupää liikkeet: seuraaminen, jäävät ja Suski lopun: noudot, eteen lähetys.

Koska meillä Kipin kanssa olisi illalla toko-koe, pyysin saada tehdä kokeenomaisen harjoituksen ja kommentit siitä. Juha tuomaroi ja Suski oli liikkeenohjaaja.

-paikalla makuu: pientä vilkuilua, haistelua ja pyllyn pyöritystä
-seuraaminen:  hyvää,iloista,pientä kuplimista ja ohjaajalla hitaat täyskäännökset
-liikkeestä maahan meno: voisi olla nopeampi maahanmeno (ei siis hidas)
-luoksetulo:  levoton istuminen,pysähdys pitkä, törmäys lopussa
-liikkeestä seiso: ei aivan napakka pysähtyminen
-tasamaa nouto: hyvät vauhdit, hieno nosto, palautuksessa pari pyöräytystä, löysä ote, ei irrota
-hyppy: käy reenaamassa, ei istu. uusinta onnistuu,mutta hidas istuminen,hieno sivulle siirtyminen
-kaukot: ei nouse. uusinta hieno

Ei siis taaskaan nappiin mennyttä kenraalia. Täytyy toivoa illaksi parempaa esitystä.

Kipi ei siis osallistunut tottisharjoitteluun,mutta itse olin kuuntelu oppilaana. Paljon asiaa tuli taas sulateltavaksi.Näiden kouluttajien tapa on luopumisen kautta tapahtuva päämäärään pääsy. Viettipäämäärään pääsyttä puhuttiin paljon. Ketjutus oli: ärsyke (nälkä)- tavoite(saalis)- toiminta (saalistaminen)- päämäärä (syöminen).

Kasvattaja Nina ulkoilutti kameraansa kiitettävästi, joten toivotaan, että saan niitä myöhemmin liitettäväksi tänne. 

Lisätty kuvia. Kiitos Nina!