Jälki- koulutuksen tässä vaiheessa on keskityttävä janoihin. Opiskelin hiukan kirjoista ja konsultoin Saijan kanssa, miten lähtisin eteenpäin. Tein näistä seuraavanlaisen cocktailin.

1) loikkajana 20m, jälki 90asteen kulma vasempaan,keppi+kippo 15 metrissä
2) perinteinen jana 10m,jälki 100 astetta vasempaan,keppi+kippo 20 m
3) perinteinen jana 14m,jälki 110astetta vasempaan,keppi+kippo 20m
4) loikkajana 25m, 110 astetta oikeaan,keppi+kippu 15 m

Lähdin jäljelle puolentunnin päästä ja tipsasin Kipin työhön. Kipi selvästi tiesi mikä on homman nimi ja oli ensimmäisellä janalla todella keskittynyt. Hieno eteneminen nenä maassa ja maltillisella vauhdilla.Pidin liinan kireällä,koska halusin nähdä vaikutuksen. Hiukan kulmasta yli, mutta välitön paluu jäljelle. Keppin tuli käteeni muistutuksesta,koska kippo piti Kipistä kiinni.

Toinen jana oli siis "tyhjä". Tässä keskityin itse pysymään janan alussa,kunnes Kipi löytää jäljen. Noh, tytteli lähti niin lujaa,että liina poltti käsissäni ja pääsi irti. Ei haitannut, koska Kipi pysähtyi kipolle ja toi kepin pyynnöllä. Loistava suora eteneminen ja jäljen nosto ilman epäröintiä.

Kolmannen (tyhjän) janan alussa Kipi sai hajun jäljestä ja ohjaus näyttöni kaikui kuuroille korville. Lievä vastainen tuuli toi hajun lähelle. Kaksi kertaa Kipi lähti suoraan jäljelle päin,Pysäytin sen ja otin uudelleen alkuun. Kolmannella kerralla ei sitten lähtenyt lainkaan. Onneksi pidin itseni kasassa ja hetsasin hiukan "joo,joo,on se siellä". Tästä lähetys ja nyt Kipi eteni janan loppuun asti ja nosti jäljen janan kohdalta.Päästin Kipin vain viisi metriä edelleni. Viistoon kulkeva jälki ilmeisesti siirtyi tuulessa hiukan ja Kipi tuli kipolle takaa päin. Otin sen pois ja hain jäljen uudelleen ja vaadin jäljestyksen kipolle asti. Menihän se.

Pieni rauhoitus tauko ja viimeiselle janalle. Hieno nenä maassa eteneminen ja jäljen nosto. Lähdin mukaan vasta, kun liinan loppu tuli käsiini. Lopussa kepillä leikkiä, ennenkuin kippo aukesi. Kun kerin liinaa pois Kipi vielä tarjosi keppiä ja kovasti kehuen annoin sille kiposta namia.

Loikkajanat oli hyvä harjoitus. Ei mahdollisuutta takajälkeen ja harvassa olevat jäljet pitävät nenän maassa. Näin voi ottaa pitkiä janoja auttaen onnistumaan.Myös kolmannen janan tappelun läpiviemiseen olen tyytyväinen. Minun sanaani pitää totella,eikä Kipi itse saa ratkaista etenemissuuntaa. Jäljen nosto ja itse jäljestys taas ovat sen hallinnassa. Viistosti janaan tulevia jälkiä pitää tehdä lisää. Huomasi,ettei niitä ole tehty paljoakaan. Samoin yli 10 metrissä olevia jälkiä pitää harjoitella. Lisätä pikkuhiljaa matkaa. Tänään oma mukaan lähtöni ei haitannut Kipiä eikä myöskään liinan löysyys tai kireys vaikuttanut sen etenemiseen.Pitää muistaa pitää hanskat käsissä, että pystyy hallitsemaan liinaa paremmin. Osasin myös olla hiljaa!!,kun koira tekee töitä.