Olin saanut Kipille ja Himmille ajan osteopaatti M.Laiokselle Riihimäelle. Himmi käsiteltiin ensin. Alku testit sujuivat hyvin, siis Himmi antoi nätisti testata asentoja ja käydä rangan läpi. Asennot eivät ole puhtaat, koira on kierossa ja niska jumissa. Sitten nostettiin HImmi pöydälle. Takapään käsittely meni sujuvasti. Pään aluetta Markus kerkisi käsitellä pari minuttia , kun Himmiltä alkoi vesi tippua nenästä ja se muuttui levottomaksi. Hoitohan ei millään tavalla satu koiraan, mutta tuntemuksia selvästi tuli. Toisella kyljellä samanlainen reaktio.

Hoidon loputtua Markus katsoi minua silmiin ja mietti pitkään mitä uskaltaa sanoa: Himmillä takapäässä jumi alkoi aukeamaan. Pään alueella vasemmasta poskesta alkaen koko kallo, niska ja hartiat aivan yhtä jumia. Päässä ei tapahdu yhtään mitään ja aivorunko on puristuksissa. Kallon luut pitäisi ehdottomasti saada hengittämään.  Kysyin ennustetta Himmin tulevaisuudelle, mihin Markus vastasi, ettei ole vertailu kohtaa. Ei ole tullut vastaan samanlaista tapausta. Positiivista on, että Himmi on iloinen, utelias ja avoin koira sekä se, että Himmi on hoidossa. Jos toipumisen uskottaisiin olevan nyt riittävän pitkällä, hän uskoi että Himmi sairastuisi johonkin sisäelin sairauteen parin-kolmen vuoden sisällä. Ja eläinlääkärit säälisivät pikku koiraa, että käypä huono tuuri vaikka kaikki johtuisikin selkäytimen huonosta virtauksesta. Hän jopa hiukan uskoi, että päähän saadut virtaukset auttaisivat Himmin kuulon palautumisessa. Jollain tavalla järkytyin kuulemastani vaikka asia olikin  tuttu. Sen vaikutusten laajuus sai sanat ja hoidon tärkeys korostui.

Sitten Kipi, joka käyttäytyi "konkarin" tavoin käsittelyssä. Minä jopa hämmästyin miten se antoi ventovieraan ihmisen maata selässään. Markus otti Kipin polviensa väliin, piti jaloillaan Kipin takajalat paikoillaan, liutti kätensä Kipin selkää pitkin kainaloista rintarangan päälle tutkiakseen kylkiluut. Siinä vaiheessa Kipi vilkaisi Markusta silmiin olkansa yli, kuin kysyäkseen että mitäs meinaat. Luotti kuitenkin ja antoi jatkaa käsittelyä. Kaikki oikean puolen kylkiluut jumissa.Markus sanoi minun kertomukseni Kipin kaatumisesta tukevan hänen löydöksiään eli Kipille oli käynyt "tiskirätti" kierto. Pöydällä hoito sujui rauhallisesti. Lopuksi Markus testasi uudelleen Kipin asennot ja sanoi Kipin vastaavan hyvin hoitoon. Kipin vaivat olivat verisuoni tasolla. Aortta ja valtimo olivat ylivenyttyneet siinä kierrossa ja oikea kylki samoin.

Molemmille suositeltiin jatkohoitoa.