Aamulla klo 10 alkoi Kyröskosken Käyttökoirien järjestämä jälkikoe. Ylituomarina Jani Heinilä arvosteli janat, Mia Sandelin arvosteli puolet tottiksista ja esineruudun sekä Reima Nuutinen joka arvosteli puolet tottiksista. Tottiksen arvonnassa meille nro 16; mukana 18 koirakkoa. Luulin ensin, että odottelua tulee paljon, mutta nopeastihan se sitten kävikin, kun neljä koiraa oli yhtaikaa kentällä.

Reese asvosteli meidän suorituksemme muistaakseni näin: Teknisesti koira on korkealla tasolla. Ohjaajan kisaamisesta taitaa olla jonkin aikaa, sillä pieni epävarmuus liikkeiden suorituksesta näkyy. Se ei onneksi haittaa koiraa. Seuraamisessa pientä edistämistä, haluaisin nähdä hiukan voimakkaampaa suorittamista kuitenkin erinomainen. Henkilöryhmässä ohjaaja kiertää vain yhden henkilön jonka kuitenkin todella läheltä (omasta mielestäni tein kahdeksikon?). Liikkeestä istumisessa valmisteleva osuus kunnossa, istua voisi hiukan nopeammin ja jäätyään koira on rauhallinen ja tarkkaavainen, erinomainen. Liikkeestä maahanmeno ja luoksetulo  jälleen valmisteleva osuus kunnossa, maahanmeno voisi olla nopeampi ja koira jää tarkkaavaisena paikoilleen, luoksetulo vauhdikas ja loppu kunnossa, erinomainen. Juoksusta seisominen ja luoksetulo, valmisteleva osuus kunnossa, seisahtua voisi terävämmin, jälleen odottaa rauhallisena, jälleen nopea luoksetulo ja loppu kunnossa, erinomainen. Tasamaanouto, koira lähtee innokkaasti heti käskyn saatuaan, voisi palauttaa suoremmalla linjalla ja luovutus hiukan vinossa, perusasento kunnossa, erittäin hyvä. Hyppynoutoon koira lähtee heti käskystä, mutta epäröi hiukan hyppäämistä, noutaa hyvin ja paluu hyppyä epäröi vieläkin enemmän.  Ehkä paineistuu hypystä ja siitä johtuen pitää kapulaa levottomasti, hyvä. Myöskin estenoutoon voisi olla hiukan enemmän vauhtia, kapulan pito parempi, erittäin hyvä. Eteenlähetys ja maahanmeno todella vauhdikas eteenmeno ja koira pyrkii heti käskyn saatuaan sen suorittamaan. Jää rauhallisena odottamaan ja tekee perusasennon heti käskyn saatuaan, erinomainen. Paikalla makaaminen, menee maahan heti käskyn saatuaan ja makaa rauhallisesti ja tarkkaavaisena kokoajan. Ottaa perusasennon heti käskyn saatuaan, erinomainen.

Kokonaispisteet 92.

Sitten arvottiin jäljet; meille nro 9. Ja autoletkassa metsään. Siellä tuomaria odotellessa alkoi paniikki iskeä, hiki pukkasi pintaa ja oksennus pyrki kurkkuun. Heti tuomarin auton ilmestyttyä näkyviin pääsin tuttuihin hommiin ja se helpotti. Tein Kipille alkuvalmistelut ja ilmottauduin Janille. Sitten janalle. Kipi lähti maltilla, mutta halukkaasti menemään suoraan eteenpäin. N. 15 metrissä se alkoi kaartaa vasemmalle ja minä muistutin etenemisestä. Ihme tapahtui, kun Kipi korjasi linjan. Melkein heti se kääntyi jäljestämään ja koska tuomari ei kommentoinut, oltiin siis jäljellä. Pari kulmaa, piikki ja kolme keppiä. Sitten tulimme vastatuulessa metsäautotielle. Kipi kävi tarkistamassa tien viertä oikealla, mutta kääntyi takaisin  ja lähti tietä pitkin vasemmalle. Ajattelin nostaa koiran takaisin sinne tien viereen, mutta koska minulle oli sanottu, että luota koiraan niin päätin olla puuttumatta. Kuljin sitten Kipin perässä kummallisia kiemuroita. Kun menimme omien jälkien yli ympyrän tehtyämme soitin Keijolle, että painaa autontorvea niin tiedän mistä päin löydän autolle.

Jälkikaaviosta tarkastettuani oli eksymispaikka juuri se kulma, minkä Kipi kävi tarkistamassa. Ehkä tuuli ja tie tekivät tepposet. No, meidän päivän tavoitehan oli löytää janalta jälki ja se toteutui. Täydellisesti 40 pistettä janalta.

Sitten Mian arvosteltavaksi esineruutuun. Ilmottautumisen jälkeen otin aloitusreunaksi oikean, mistä suunnasta tuuli kävi.Ensimmäinen lähetys ja ensimmäinen esine heti siitä kulmasta. Minä muistin liikkua. Kipin palauttaessa esinettä tuli kauhun hetki, kun Kipi bongasi Keijon yleisöstä. Onneksi se muisti kenelle on töitä tekemässä. Toinen lähetys ja Kipi juoksi hienosti takarajalle, sitä pitkin oikeaan reunaan. Siellä varmaankin tuuli veti ulos alueelta, mistä muistutin. Kipi palasi alueelle etukulmaan. Nappasi hienosti hajun ja nosti esineen. Minä lähdin vastaan. Kolmannen lähetyksen suuntasin toiseen takakulmaan koska se oli tarkistamatta. Uskomatonta, mutta Kipi nosti sieltä esineen. Kolmisen minuttia siihen meni. Pisteitä 29, yksi vähennettiin hiukan levottomasta suusta kahdella ensimmäisellä esineellä.

Päivän kokonais saldo 221 pistettä

Kyllä harmitti pieleen mennyt jälki!!! Mutta jo kotimatkalla harmi muuttui uskoksi koiraan ja sen taitoihin. Esineiden nostoon oli tullut se varmuus mitä kevät on etsitty, tottiksen johtajuus ongelmat näyttävät ratkenneen ja janan paineistuminen on purettu. Kyllä Kipi kuuluu voittajaluokkaan Hymy